Den totalitære vits

 Norsk Feministisk Statshumor regnes som noe av det mest kompliserte i verden. Legg merke til at jeg bruker uttrykket komplisert. Ikke avansert.
Dette er to forskjellige ting.
Norsk Feministisk Statshumor kjennetegnes først og fremst av at det er vanskelig å vite når det er meningen at en skal le, og når en – i ettertid innser – at en ikke burde ledd.
 
En kan si det er vanskelig å se forskjell på det som en henstilles om å le av, og det som forventes å bli tatt alvorlig.
Her er det ofte hårfine marginer. Som kan være vanskelig å oppfatte for det menneskelige øye.
 
Erfaringsmessig kan det som er ment som å være morsomt, svært ofte være vanskelig å oppfatte slik. Altså som morsomt. Slik at en da ikke ler.
Slik en, i ettertid innser, at en burde gjort.
Dersom en ikke ler, er en straks over i det som forventes å bli tatt alvorlig.
Og det er gjerne her en ler.
 
Noe som vekker sterke reaksjoner hos komikeren selv.
Som i utgangspunktet da gjerne har ønsket å få en til å le, – for deretter å irrettesette en for å ikke gjort dette – og nå ønsker å straffe en for å ha ledd.
Noe som igjen utløser spontan og mer latter.
Du kan si at Norsk Feministisk Statshumor utvikler en selsom dynamikk i møte med folk flest.
De fleste totalitære regimer gjør det.
 
I møte med det – for dem ubegripelige – altså humoren – oppstår et raseri av chaplinske dimensjoner, som driver dem stadig lenger og lenger inn i et villniss av kosteskaft og river, malingsspann tråkke i, bananskall å skli på, blomsterpotter å få i hodet.
Mens latteren – som de så lenge har etterspurt – runger høyt og hjertlig.
😉 <3 😉
3 kommentarer
  1. K. Haaland.
   Eg fekk noko som muligens vil interessera Dykk – ei oversikt over logikkfeil i dei to fyrste suraane i Koranen.

   I alle fall mishøvet mellom Koranen sine påstandar om at Allah kjenner alle menneske sine innerste tankar, og påstandane om at grunnen til at muhammedanarar (det rette namnet, i og med det ligg føre klare prov for at det ikkje er sant at Koranen er orda til ein gud – prov, og eg snakkar om prov, ikkje om ynskjetenking) vart sende på raid for å stela og å ta slavar, og seinare i krig for å stela, ta slavar og erobra land, var/er at Allah måtte/må testa dei truande for å sjå kor gode muhammedanarar dei eigentleg var/er, skulle kunne utnyttast av ein satiriker. Det same med misshøvet mellom den harde og straffande guden Allah, og den gjentekne påstanden at “Allah is Most Merciful”. Og sikkert eit par andre punkt. Det er fullt lov å nytta stoff frå lista.

   Max Hermansen karakteriserar lista som meget bra.

   Men eg må ha ei mailadresse for å kunne overføra den.

   Som ein PS: De vil sikkert kunne finne gode punkt for satire i bøker som “1000+ Mistakes in the Quran” (lister over faktafeil, sjølvmotseiingar, etc. i Koranen), “The 13 Proofs” (for that it is not true that the Quran is words from a god), og “Muhammad Lying in the Quran”. Det er fullt lov å nytta stoff også frå dei bøkene, men gjerne mot å oppgje kjelde – kjeldereferanse er likevel ikkje noko krav.

  2. Hei!

   Takk for en spennende blogg og fantastiske tegninger. Jeg lette meg fram til bloggen din etter jeg leste artikkelen din; “Gi meg en handlingsplan mot mannehat”. Kanskje vi kunne publisert artikkelen din hos oss også? Jeg har ikke greid å finne din mailadresse, men tror vi kunne ha mye spennende å diskutere. Kunne ikke du sende meg en mail om det høres interessant ut?

   Mvh. Vemund.

  3. Karine Haaland

   Hvorfor forsvant dine glimrende tegneseriestriper fra avisen?

   Du var jo mye bedre og skarpere enn noen av de infantile stripene vi ser nå

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg