Listhaug – vår tids Lindstrøm

I 1963 var Harry Lindstrøm byråsjef i det daværende Industridepartementet. Samme år ble han av statsminister Gerhardsen utpekt som syndebukk for Kings Bay-gruveulykken 5.november 1962, som kostet 21 mennesker livet. Gerhardsen kunne knytte Lindstrøm til tragedien, fordi han hadde fritt spillerom som enerådende i fjernsyn og radio og de aller fleste partitro aviser.

I våre dager foregår slik utpekelse av syndebukker i daglig kamp mot folk flest på digitale medier.
Det er bemerkelsesverdig av skuespilleren Mads Ousdal, som befinner seg yrkesmessig i det overveiende Arbeiderpartitro og venstreorienterte kulturlivet, å gjennomføre dokumentaren om krigshelten og den senere syndebukken, Harry Lindstrøm. Når man serverer en slik film i disse dager, må en regne med at partiets syndebukk-taktikk vil bli synliggjort i stor grad.
Utpekelsen av byråsjef Lindstrøm – som ikke hadde noe med beslutningen om å gjenåpne gruven å gjøre, han var ikke medlem av Arbeiderpartiet, heller ikke politiker eller regjeringsmedlem – som syndebukk for regjeringens svikt, er svært lik våre dagers utpekelse av Listhaug som syndebukk, og den kommer også fra AP.
Hensikten er også i våre dager, slik det var den gangen i 1963, å tåkelegge APs svikt.
Den gangen var det Arbeiderparti-regjeringens fatale beslutning om å – mot bedre vitende – gjenåpne gruven Esther 1, som førte til Kings Bay-ulykken hvor 21 arbeidere omkom, som skulle skjules.
I våre dager er hensikten å bringe fokus vekk fra AP-regjeringens sviktende sikkerhet og beredskap som bidro til å gjøre terrorangrepene i 2011 mulig og i det omfanget de fikk.
En som lager en slik film, som til de grader blottlegger Arbeiderpartiets spill og setter våre dagers spill i historisk perspektiv, kan ikke vente å bli populær i kulturlivet.
Det er modig gjort av Ousdal – uansett hvilken “side” han er på, om han er på noen – å gjennomføre dette.
På 60-tallet hadde Gerhardsen og AP-regjeringen en unik posisjon som forvalter av sannheten gjennom å kontrollere kringkastingen. En slik posisjon har de ikke lenger.
Takk til produksjonsselskapet og filmskaperne som henter frem denne aktuelle historien, som belyser Aps strategi!
Harry Lindstrøm ble avskjediget fra sin stilling i departementet og fradømt rett til pensjon, i tillegg ble han idømt fengselstraff for en rekke mindre alvorlige økonomiske forhold – 4 av i alt 71 opprinnelige tiltalepunkter, som i hovedsak omhandlet skraphandel og reiseregninger i forbindelse med nedleggingen av Kongsberg Sølvverk på slutten 50-tallet.
Hvis du vil se hvordan Gerhardsen klarte å koble Lindstrøm til Kings Bay-tragedien, kan du se Mads Ousdal og regissør Fredrik Horn Akselsens dokumentar “Syndebukken” prod. Sant & Usant as hos
https://tv.nrk.no/program/kmte30000314/syndebukken
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg