Kan vi ha et likestillings- og diskrimineringsombud som forsvarer diskriminering?

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm forsvarer vikarlærerens hilsenekt på kvinnelige kollegaer.

Hun møter motbør fra mange hold, fra “folk flest”  – muslimer såvel som ikke-muslimer, som mener dette er brudd på almindelig folkeskikk og bryter med norsk kultur, fra jurister, og fra muslimer som f.ks. lege og psykiater Sharam Shaygani, som påpeker det diskriminerende og stigmatiserende aspektet ved å tillate ultrareligiøse å diskriminere.

Vi har altså et  likestillings- og diskrimineringsombud som er imot likestilling og som forsvarer brudd på den norske loven om diskriminering.
Kan vi ha det?

I Norge er det straffbart å diskriminere noen, altså forskjellsbehandle, på bakgrunn av bl.a. kjønn og religion.

Når en person som er religiøs nekter å følge spillereglene på sin arbeidsplass, som er i tråd med det norske lovverket om likestilling, og mister jobben på bakgrunn av dette – mener han seg diskriminert på grunn av sin religion, eller religiøs tilhørighet, som det heter på fint.

Men det er han ikke blitt.

Vikarlæreren mistet ikke jobben på grunn av at han tilhørte en religion.
Han mistet jobben fordi han nektet å følge spilleglene på sin arbeidsplass og fordi han utførte det som iflg norsk lov er en straffbar handling.

Hadde vedkomnende holdt seg innenfor loven og fulgt reglene på sin arbeidsplass og likevel mistet jobben med begrunnelsen at han simpelthen tilhørte en bestemt religion, hadde dette vært å regne som diskriminering.

Men det er altså ikke hans religiøse tilhørighet som er grunnlaget for at engasjemenet ikke ble viderført, men en konkret handling som er i strid med lov regler.

Når Likestillingsombudet forsvarer dette bruddet på lov om diskriminering , en lov hun selv er i satt til å ivareta, har hun ikke forstått oppgaven sin.

 

2 kommentarer
  1. Her traff du spikeren på hodet. Religiøse skikker kan ikkje brukast som unnskyldning for å diskriminere andre. Eg meiner vi i religonsfridomens namn må tåle ein del skikkar som virker framande for oss. Om nokon vil gå med skaut for eksempel er heilt OK for meg. Men det å kunne ta kvarandre i handa og slik vise kvarandre respekt, det er ein så grunnleggjande del av norsk kultur at det oppleves som direkte diskriminering om ein nektar. Og slik kan ein ikkje ha det på ein arbeidsplass.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg