“Muslimen i Vegårshei”

En gang for mange år siden laget jeg en kostelig morsom tegneserie, syntes jeg selv,  til NRKs valgsending hvor en gravalvorlig dresskledd nyhetsoppleser stirrer stivt inn i kamera og leser opp nyheten om  “ein muslim som skal ha revet ihel fleire sauar i Vegårshei”,  hvorpå han helt uanfektet fortsetter med vegmeldinga for Riksveg sju over Hardangervidda.

Dette er tjue år siden.

På den tiden var det vanlig at “muslimene” fikk skylda for absolutt alt. Fra hvitløk i trappeoppgangen til manglende brøyting og endeløse polkøer og at pølsa var uforholdsmessig lengre enn pølsebrødet.
“Muslimene” stod bak.
Du kan si at “muslimene” fungerte politisk og sosialt omtrent som Ulven i Vegårshei. Et annet mytologisk vesen som også opptrådde hyppig i offentligheten på den tiden.

I likhet med storbyens “muslimer” var Ulven i Vegårdshei årsaken til all ulykke ute i distriktene.

“Ulven i Vegårshei” ble en vits. Var det tomt i kaffetrakteren på jobben var det “Ulven i Vegårshei” som hadde vært på ferde. Når ting forsvant på uforklarlig vis var dette også ulvens verk. Sokker forsvant i vaskemaskinen. Ulven i Vegårshei hadde slått til igjen.

Diskusjonene hvor “muslimene” stod bak alt fra sokker i vaskemaskinen til takras og køen fra Lier begynnte å ligne vitsene om Ulven i Vegårdshei.

Det tok helt av. Alle debatter, samtaler og diskusjoner endte opp i parodiens verden.
For eller mot. Ja eller nei. Hvem har skylda.
Entusiastisk pekte vi ut Reven. Den løp den veien!!! Andre igjen fremholdt Revens uskyld. Nå var den vegetarianer og rørte heller ikke lenger Bakermesterens kaker! Sånn var det.

NRK syntes ikke min vits var morsom og gav beskjed om at den ikke kunne legges ut. NRK uttrykte bekymring over at, ikke de selv, men seerrne kunne oppfatte vitsen som uttrykk for rasistiske holdninger og kunne anspore til slikt, og avstod derfor fra å offentliggjøre stripen.

Dette er over tjue år siden.

Jeg synes fremdeles vitsen er morsom og ser heller ikke nå noe rasistisk aspekt ved den. Og jeg ser selvsagt fremdeles for meg den kjortelkledde “muslimen” løpende avsted på alle fire med saueskrotten i kjeften.

Jeg ser den som det den er – en lystig og surrealistisk harselas over en unyansert debatt som var på god vei inn i surrealismens sirkusverden.

Jeg lurer på hva som hadde skjedd om NRK hadde forstått hva jeg drev med den gangen. Om de hadde tatt denne latterliggjøringen av fordummende debatter alvorlig og lagt den ut. Fulgt opp og tatt seg selv i nakkeskinnet og sagt at kanskje vi skulle begynne å snakke ordentlig om ting – istedet for å fyre opp under dumheten med våre tradisjonelle ensporede “for eller imot”-ritualdebatter.
Det er ikke godt å si.

Idag er vi der igjen. Lirekassene lirer og sirkusmusikkens enkle og repetitive tema går om igjen og om igjen. Gjøken kommer ut av uret og fremfører sitt enfoldige budskap. Klovnene sparker hverandre bak, slik klovner gjør.
Den gang som idag.

Idag er det “holdningene” våre som gjør gatene utrygge og sprer uhygge i Vegårshei.

Nyhetsoppleseren løfter hodet og leser gravalvorlig opp nyheten om eit politisk parti som har vore på ferde og tatt sau i Vegårshei, og i dalstroka innafor.

Og der løper de – den gang som idag – ein muslim og to farlege haldningar, en lokalpolitiker fra FrP, et debattforum og et nyhetssted, lystig i firbent byks over heiene, flirende med viftende haler, og hvert sitt riksdekkende fenalår i kjeften.

Mens musikken spiller og gjøken kommer ut og forteller fra sin verden.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg