Julens krenkende budskap

“Hvorfor blir noen støtt av budskapet om at alle mennesker er likeverdige?”

For noen er julen og dens budskap en utålelig fornærmelse, en krenkelse, et hån uten sidestykke, full av krokodilletårer og ømme tær.

For alle oss andre er den en samlende og inkluderende høytid.
 
For en norske kristne julen er ikke bare for de kristne og etnisk norske.

Også vi som tilhører en av Norges mange minioritetsreligioner eller er ateister er også velkomne til å feire julen. Og mange av oss gjør det.
Alle som vil kan feire julen.
Uansett rase, religion eller kulturell tilhørighet!

Denne julen ble jeg sensurert og utestengt fra Facebook på bakgrunn av et innlegg som hyllet mangfoldet, det flerkulturelle samfunnet og de felles verdier vi hadde i Norge – og kritiserte venstresiden og deres allianse med islamismen, som jeg mener gjør det flerkulturelle og helhetlige samfunnet i Norge umulig.
En rederlig kritikk av to splittende og totalitære ideologier som holder Norge i en skruestikke. Men pussig nok “against” Facebook’s såkalte “community standards”.

Og siden det ikke er lov til å hylle flerkulturen og de norske verdiene som samler oss og kritisere ideologiene som splitter oss – på Facebook –  skriver jeg heller om det  flotte norske samfunnet og de tingene som samler oss, her på bloggen istedet.
Så får Facebook Norge heller lese dette og vri seg som makk på en krok over at de ikke kan sensurere i andre folks aviser! 🙂

 

En av de tingene som samler oss er den norske julen.
Julen er en kristen skikk. Enten Facebook-mobben, venstresiden eller islamistene liker det eller ei.
Og det er en norsk skikk. Enten de liker det eller ei.
Og selv om vår jul er en kristen skikk og en norsk skikk, er den ikke hatefull, ekskluderende og intolerant.

Selv om de helst ville se at både julen og all norsk kultur var nettopp akkurat det.

Men sånn er det ikke.

At vi alle kan feire den kristne julen, er ikke fordi julen har blitt tømt fra sitt kristne innhold – sitt såkalt fordømmende, undertrykkende og intolerante kristne innhold, som visstnok skal ha skremt alle oss andre undertrykkede stakkarer vekk – slik mangt et norsk lærerværelse fremdeles innbiller seg – men nettopp på grunn av at julen har beholdt sitt kristne budskap.

Mange som ikke er kristne, men slik som jeg tilhører en minioritetsreligion, eller som forsverger enhver form for religion, er derfor velkomne til å være med å feire julen!
Noen av oss går i kirken – andre ikke. Noen pynter med eldgamle førkristne engler, noen med åsatroens grønne tre og andre med Jesu krybbe, pepperkaker, lys og lykter, bukk og nek!
Vi feirer julen på mange vis!

Den norske kristne julen har tatt opp i seg gamle hedenske skikker og tradisjoner, og helgendyrkelsen fra katolissismen og fra østlig-ortodoks kristendom. Det er en tusenårig hedensk solfest. Et festblot fra åsa-troens dager. En feiring av katolske St. Lucia, og østlig-ortodokse  St.Nikolaus fra Lille-Asia.

Den norske julen er flerkulturell.
Men den er ikke splittet av motstridende verdier.
Den samler oss om det samme budskapet! Den samme verdien.

Og det er derfor kan du feire julen hvis du vil. Selv om du ikke tilhører religionen.

Barn kan delta på julegudstjeneste i den kristne kirken hvis de vil. De kan lage gaver på skoler og barnehager, til minne om den østlig ortodokse St.Nikolaus. De kan synge kristne julesanger om den gamle forestillingen om Paradiset,  som deles
av mange religioner. De kan få være med synge at en frelser er født. Selv om deres egen religion fremdeles venter på sin messias.

For det er nemlig ingen som stenger deg ute fra julen fordi  du har en annen tro enn kristendommen

Kristendommen ekskluderer ingen.
Kristendommen sier ikke at de som har en annen tro er ikke-mennesker.
Kristendommen opererer ikke med såkalte ikke-mennesker.

Dette er det kristne budskapet.
Ingen mennesker kan kalles ikke-mennesker på bakgrunn av sin tro og tilhørighet.
Alle mennesker er like mye verdt.
Et menneske ble født, som menneskenes frelser.
Dette feirer vi.

Jeg er ikke kristen, men jeg liker dette budskapet!

Og derfor tar jeg gjerne en kamp nå i julen mot disse som i inkluderingens og toleransens navn rundt omkring på skoler og barnehager  – ivrer for å få fjernet julens kristne inkluderende innhold fra feiringen.
For ikke å støte enkelte.

Hvem er disse enkelte som kan bli støtt?
Og hva er det med det kristne inkluderende budskapet om likeverd som støter dem?
Hvorfor blir noen støtt av budskapet om at alle mennesker er likeverdige — mann og kvinne, troende og ikke troende, svart og hvit?
Hvem er de – som blir støtt av noe sånnt? Og hvorfor skal de skånes fra toleranse, inkludering og likeverd?

Men hvis du som jeg, liker kristendommens inkluderende budskap om at vi alle er likeverdige, er du velkommen til å feire!

Uansett tro eller tilhørighet.
Det er ingen som stenger deg ute.
Ingen kaller deg ikke-menneske!

Velkommen!

Med ønsker om en morsom, hyggelig og fredelig julehøytid!

52 kommentarer
  1. Man lurer på hvorfor man skal inkludere de som ønsker å stjele, undertrykke og drepe oss? Er det tegn på dårlig dømmekraft, eller er man kun dum.
   Fjern galskapen som kalles for multikulturen, siden den er dumpet på oss av gale mennesker. Kun for profitt og makt.
   Det noe som heter å tenke seg om to ganger.
   Tenk på denne. Høna og Grisen ønsket å starte en restaurant der dem selger “egg and bacon”. Gris var noe betenkt, men Høna sa at “vi alle må jo ofre noe av seg selv”.
   Tenk over den i julen.

  2. Men kristendommen er ikke inkluderende. Det du hyller her er en meget ny moderne politisk holdning som Ikke har noe med kristendommen å gjøre i det hele tatt.

  3. Godt skrevet! Blir litt ekstra glad hver gang jeg ser en representant for/fra et kreativt yrke, som (ironisk nok) ikke følger den typiske konformiteten i rekkene. God jul!

  4. Så bra Karine – nok en gang! Og som du så riktig sier – ingen er ekskludert fra å feire julen med oss. Og – hadde en muslim banket på vår dør og bedt om å sitte ved vårt bord, så hadde vi gitt ham en kyllingpølse mens vi spiste vår ribbe, drukket vårt øl og gitt ham vann og sagt “God Jul – i Jesu navn!”

  5. Veldig bra artikkel. God Jul Karine Haaland. Og God Jul til alle dere andre. Hilsen en ateist som fastholder gode samlende tradisjoner.

  6. Bra skrevet – selv om jeg bare skummet gjennom den. Men vi må vel kanskje forby all regligion, da. Også ateismen, for det er jo også en -isme man kan komme til livs. Hvis julen skal være farlig må jo Id også være det. Og Kwanza. Og Hannukah. Og navnedager! De er jo til og med feiringer som *ikke* inkluderer. I hvert fall ikke alle. Hvilken dag har Hsu navnedag? Men nok tull. Folk får slutte å være hysteriske og bare feire jul som man vil. Som du sier trenger man ikke koble den til noe kristendom om man vil. Og så må folk slutte å få hetta om man sier neger (negroid er en godkjent betegnelse i forskning), eller synger julesanger eller for den saks skyld historier som kanskje ikke er politisk korrekte ut fra dagens ståsted, men som har historisk verdi.
   Folk må rett og slett slutte å være så forbasket pripne og nærtagne.

  7. Det finnes ingen allianse mellom venstresiden og islamister, bortsett fra inne i hodet ditt. Inne i ditt hode.

  8. Nå er det vel slik at julen ikke stammer fra kristendommen heller, vi feiret vintersolverv, yule. Dette stammer fra hedningene og ble på magisk vis “overført” til kristendommen. Dere får feire kristmesse, så får vi hedninger ta oss av julen. God Jul.

  9. Her feires julen siden solen snur.
   Det at en religion prøver å ta eierskapet til denne feiringen synes jeg bare blir for dumt.

  10. Veldig bra skrevet Karine. Helt enig med deg. Hadde flere levet etter slike prinsipper så hadde vi hatt en bedre verden.
   God jul og godt nyttår.

  11. Makan til sammenrøre skal man tråle nettet lenge etter.
   Nei! Jul er ikke en kristen høytid. Tror du blander den med kristmesse som feires omentrent på samme tid. Dette på tross av at den Kristus som de liksom feirer fødselsdagen til må ha blitt født en helt annen tid på året.
   Juletreet som vi pynter og går rundt mens vi synger sanger er strengt forbudt i følge de kristnes hellige bok
   Jaja nok om det. Den inkluderende kristendommen du skryter sånn av. Hvor finner du den? Er det undertrykkelse av homofile du mener er så inkluderende? Er det det faktum at de kristne slår ring rundt svindleren Hanvold kanskje?
   Du høres rett og slett ut som en konspirasjonsteoretiker som lever av å lage stråmenn.

  12. Gode betraktninger. Man kan ha tanker om hvem og hva som former disse ideene om at kristendom og europeisk kultur er “splittende”. Tilsynelatende er det en ideologi vi også finner i bispekollegiet. Når de som har påtatt seg oppgaven å være de fremste representanter for Den norske kirke tilsynelatende mener at kirkens verdier skal vike for fremmed kultur har vel kirken et heller dårlig utgangspunkt? Personlig undrer jeg meg over at vi i Norge har en kulturminister når “de som vet best” tilsynelatende mener at det ikke finns noe man kan kalle norsk kultur. God jul til deg Karine.

  13. Fin kommentar! Bare et tips: Det er noen tegnsettingsfeil i teksten som er oversett i korrekturen og som bør rettes opp. Kolon og parentes stopp, uten parantes start.

  14. Problemet er at den såkalte julen ikke er en kristen høytid, men en hedensk og ugudelig “høytid”. Jesus ble født på den første dagen i høytiden sukkot. Det var allerede en høytid da Jesus ble født. Jesu fødsel ble aldri feiret av apostlene og disiplene. Hvis noen skulle ha hatt best grunn til å feire Jesu fødsel, så var det dem. Jesu misjon ved å komme til menneskene var ikke å bli født, men å sone for synder. Det skjedde ved Hans død. Jesus var Guds enbårne Sønn i evigheten før Han ble menneske.
   Av respekt for Gud, feirer jeg ikke Jesu fødsel som menneske fordi Gud fødte ham som sin gudesønn i himmelen før universet ble skapt.

  15. Tusen takk for et glimrende innlegg. Jeg ville gladelig skrive under på hvert eneste ord.
   Ønsker god jul til deg og dine.

  16. “Hvorfor blir noen støtt av budskapet om at alle mennesker er likeverdige — mann og kvinne, troende og ikke troende, svart og hvit?
   Hvem er de – som blir støtt av noe sånnt? Og hvorfor skal de skånes fra toleranse, inkludering og likeverd?”
   Budskapet som fremheves her, er det neppe mange ‘hedninger’, ateister, agnostikere… som bli støtte av; men det er jo IKKE det kristne budskapet. Det kristne julebudskapet dreier seg om at en (senere) frelser ble født av en jomfru etter å ha blitt ‘unnfanget’ av den hellige ånd(!) Det kristne budskapet som er blitt preket av kirken(e) i hele sin historie går i all enkelhet ut på at det ER forskjell på mennesker. De som tror og de som ikke tror. De som blir frelste av å si ja til Jesus / den kristne guden – ved tro alene – ikke ved gjerninger, kommer til himmelen, når frelseren en gang kommer igjen for å “dømme levende og døde”! Resten havner en annen plass.
   Den jula de aller fleste i Norge feirer i dag, har knapt noe med kristendommen å gjøre, bortsett fra klisjeene.

  17. Det som er “inkluderende” virker ekskluderende for andre. Hvordan jeg feirer jula, er opp til meg. Det er ingen som har monopol på jula. Er noen “inne” vil noen være ute, og oppleve seg utestengt.

  18. Interessant blogginnlegg. Verdt å reflektere over.
   Men dessverre er det ikke nok at julehøytiden vår er åpen for alle. Det er sterkere krefter enn de politisk korrekte “velmenende”, som nok vil nedkalle både forbannelse og avsky over de som med tilhørighet i en annen stor religion, ville forsøke å ta del i den kristne høytiden.
   Vi har masse religion, men dessverre ikke nok til å elske og respektere hverandre.

  19. Så flott.
   Du er muligens den mest kristne ikke-kristne jeg noensinne har lest noe fra. Takk. Og god jul.

  20. Bård Stokkan: Ja! 🙂 Hvis du hadde sett noen av de kommentaene som kommer inn hadde du forstått! 🙂
   De første måtte nettavisen selv slette – da de var lovstridige …..
   Jeg har værte telefonintervjuer i 6 -7 år og har hørt det meste, så det er ikke meg selv, men dere lesere jeg ønsker å skåne! 😉 God jul! 🙂

  21. John: Ja, da har de misforstått kristendommens budskap! 🙂
   Kristendommen er i bunn og grun inkluderende – og jeg synes det er synd dersom den blir kalt eklskluderenede – for ikke å støte en annen stor religion – som ikke alltid er like inkluderendrende 😉
   Fortsatt god julehøytid! 🙂

  22. Svein: Ja, der mener jeg at du tar feil. Rett og slett.
   Da kristendommen etablerte seg ble den forfulgt nettopp på grunn av det revolusjonerende budskapet om at alle mennesker var like mye verdt.
   Altså kunne intet menneske være en annens slave.
   Dette var et budskap som kunne velte de fleste oldtidssamfunn, som var basert på slaveri og slavehandel.
   🙂
   Fortsatt god julehøytid! 🙂

  23. Jan: Ja, det kan du si! 🙂
   Uansett er det supert om vi i Norge kan begynne [ prate om kulturen var ( aa forsvant 😀 ) og om ting som er bra med Norge!

   God jul! 🙂

  24. Natalie: Tusen takk!!! Snille deg!
   Onsker deg og dine en fortsatt vidunderlig jul!!! Wish you and your family a wonderful christmas celebration! (Some norwegian letters just disappeared! 😀 )

  25. Ole: Hvis du hadde lest teksten hadde du sett at dette var noe av poenget mitt! At den kristne julefeirinegn har tatt opp i seg mange rare og ikke-tradisjoner! 🙂
   Jeg er hedning selv men feirer gjerne den kristne julen! 🙂

   Godt juleblot, chanukka, diwali e.l. til deg 😀

  26. Anonym: Der er jeg rett og slett ikke enig med deg.
   Da kristendommen kom var nettopp dens inkluderende og ikke/diskriminerende budskap det som forte til at den ble ansett som meget attraktiv og – truende mot det davarende samfunnet der slavehold var tillatt – og ble forfulgt.
   I en lang periode ble kristendommer brukt for a fardomme folk.
   Det er misbruk av religionen.
   Heldigvis har flere og flere innen kristendommen funnet tilbake til religionens opprinnelige budskap! 🙂

  27. Judas Iscaroit: Der peker du pa kristenommens dilemma og det som gjor den til et lett bytte for ideologier som ikke er like tolerante og inkluderende.
   Det som er bra er at en slik ideologi som har etablert seg i Norge idag opererer med begrepet ikke-mennesker. Ikke ulikt nazismen.
   Du kan si de ekskluderer seg selv fra alt i vart samfunn som er inkluderende.

   Men her synes jeg at kirken har vaert for intetanende og kunnskapslos om menneskesynet til denne ideologien.
   De onsker a inkludere dens tilhengere.Og det er positivt.
   Men de er ikke strenge nok med dem mht a tvinge dem til a ta et oppgjoer med sin egen religions ikke-menneske tenkegang!

   NB H[per du forst[r at multikultur betyr flere kulturer sammen.
   Ikke islam og kristendommen i konflikt! Oki!
   Det er nemlig det de fleste i vare dager – ikke sa rart – forbinder med begrepet flerkultur, for det er det vi far servert: flerkultur er lik islam og vestlig kultur..
   Det er ikke ekte flerkultur.
   Det er to-verdi-kultur 🙂 To motstridende verdier i konflikt-kultur!
   Det har ingenting med multikultur a gjoere!

   God jul til deg! 🙂

  28. Petter Kristiansen: Herlig! Godt midtvintersblot til deg! 🙂
   Kristendommen proever ikke a ta eierskap til feiringer – men kristendommen har inkludert disse i sin feiring.
   Selvsagt for a narre folk en gang i tiden til a ga over til kristendommen fra foer-kristne religioner! 🙂

   Derfor kan du feire om du vil! 🙂
   Du kan feire hva du vil!
   Norge er et fritt land!
   Kristendommen er ikke en farlig religion a forholde seg til!

   🙂

  29. «Hvorfor blir noen støtt av budskapet om at alle mennesker er likeverdige?”
   For noen er julen og dens budskap en utålelig fornærmelse, en krenkelse, et hån uten sidestykke, full av krokodilletårer og ømme tær.
   Hvor sikker er du på at det du skriver her er sant? Hvordan utelukker du at dette er stråmannsargumentasjon?
   Julen er for de som ønsker å feire den vil jeg si.
   Du skriver at du kritiserte venstresiden og deres såkalte allianse med islamismen. Hva gjør deg så sikker på at denne alliansen fins?
   Jeg har ingenting i mot at noen hyller flerkultur, det bør da være lov å gjøre det. Kan du legge ut det du postet som utestengte deg fra Facebook? Når du skriver «siden det ikke er lov til å hylle flerkulturen og de norske verdiene som samler oss og kritisere ideologiene som splitter oss ? på Facebook ? « mistenker jeg at dette er nok et eksempel på stråmannsargumentasjon. Har du satt deg inn i Facebook?s «community standards» og forstått dem?
   Julen er ikke en verdi, det er navnet på en feiring. Feiringen av Jesu fødsel blir feilaktig kalt jul, det heter egentlig kristmesse. Julen er den norrøne eller hedenske feiringen av midtvinterdagen 12. januar. Norges befolkning ble i sin tid tvangskristnet og Håkon den gode ville forby den tradisjonelle julefeiringen vikingene hadde. Da Norge ble kristnet ble det lagt vekt på å erobre gamle tradisjoner og gi dem kristent innhold. Kristendommens forkjempere stjal den opprinnelige julen.
   Kristendommen er ifølge bibelen hatefull, eksluderende og intolerant. Den fordømmer tross alt ikke-troende til helvete og ønsker dødsstraff til homofile. Bibelens skrifter godtar slaveri og ifølge bibelen godtok Jesus slaveri og han gjorde ingenting for å forby det.
   Hvilken minoritetsreligion tilhører du?
   Det er klart at kristendommen ifølge bibelen er eksluderende og fordømmer annerledestenkende i hvert fall ikke-troende. Fra bibelverset under ser vi at de som ikke søkte Jahve skulle drepes.
   2 Krønikebok 15:12-13
   12 Og de gjorde en pakt om at de vilde søke Herren, sine fedres Gud, av alt sitt hjerte og av all sin sjel,
   13 og at hver den som ikke søkte Herren, Israels Gud, skulde drepes, enten ung eller gammel, mann eller kvinne.
   Jeg ser ingen god grunn til å tro på at det fantes en Jesus som var et guddommelig menneske og at han liksom skulle ha vært menneskenes frelser. Dette er påstander som vanligvis tas på tro ? noe som er en upålitelig måte å komme til sannhet på.
   Du tar altså en kamp mot de som ivrer etter å fjerne julens kristne inkluderende innhold fra feiringen for ikke å støte enkelte. Jeg tror igjen så blir dette stråmannsargumentasjon. Det ser ut som du misrepresenterer folks standpunkt.
   «Og hva er det med det kristne inkluderende budskapet om likeverd som støter dem?
   Hvorfor blir noen støtt av budskapet om at alle mennesker er likeverdige — mann og kvinne, troende og ikke troende, svart og hvit?
   Hvem er de – som blir støtt av noe sånnt? Og hvorfor skal de skånes fra toleranse, inkludering og likeverd?»
   Dette blir igjen stråmannsargumentering. Du bare antar at folk blir støtt av et budskap om inkludering. Er du helt sikker på at du har forstått folks standpunkt? Det jeg kan si for meg selv, og ikke på vegne av noen andre, er at religiøs tro bør være en privatsak, og at skolen ikke bør ha ansvar for å arrangere skolegudstjeneste ? det bør være opp til foreldre å ta med barna sine på gudstjeneste utenom skoletid.
   Ja da, det er sikkert koselig og stemningsfullt å være i kirken. Men jeg er ikke interessert i å dra dit og bli løyet til av prestenes preken der de snakker om Yahve og Jesus som om det har noe med virkeligheten å gjøre. Definisjonen av en myte er kulturell eller religiøs fortelling, og kristmesse-evangeliet (kjent som og feilaktig kalt juleevangeliet) er en myte.
   Nei, la hedningene og de åsatroende få julen sin tilbake ? så kan de kristne kalle feiringen av Jesus fødsel for kristmesse. Det er lite som tyder på at Jesus, om han eksisterte, i det hele tatt ble født den 25. desember ? derfor burde feiringen av Jesus fødsel være på en annen dato. Kristendommen har historisk sett hatt en lei uvane med å stjele, kopiere andres ideer og drive kulturimperialisme.

  30. Ole: Hei “Ole”, du har nok ikke fått med deg poenget mitt.
   Tak for referansene til drapsoppfordringene i Gamle Testamentet.
   Jeg ventet nesten på at en eller annen skulle komme trekkende med dem!
   Så ble det deg!
   Du har vunnet en marsipangris! God jul!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg